Sulama Projesi nedir?

Nitelikli bir tarımsal faaliyet için iki önemli ihtiyaçtan biri sudur. Kaynağından araziye getirilen su, arazinin durumuna ve yetiştirilen ürünün türüne göre farklı yöntemlerle akıtılır. Sulama sistemleri günümüzde son derece pratik hale gelerek çiftçilerimize büyük faydalar sağlamakta ve verimi artırmaktadır. Arazi ve amaca göre sulama yöntemi değişebilir. Yağmurlama sulama, damla sulama, drene sulama, tarımsal sulama, peyzaj sulama gibi bilinen sulama yöntemleri vardır ve sulama projeleri buna uygun şekilde oluşturulmalıdır.

Sulama projeleri nasıl hazırlanır?

Sulama projeleri en ince ayrıntısına kadar hesaplanması gereken projelerdi. Suyu en kısa sürede ve istenilen güçte alana getirebilmek için proje çizimi yapılmalıdır. Bununla birlikte;

  • Sulama yapılacak arazinin tüm detayları hesaplanmalıdır,
  • Su kaynağına olan mesafe çok iyi hesaplanmalıdır,
  • Çiftçilik Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırılmalıdır.
  • Sulama amacı ve türü belirlenmelidir. (Sondaj sulama, yağmurlama sulama, tarımsal sulama vs.)
  • Gerekli evrak temini yapıldıktan her bölgenin kendine has fiziki özellikleri göz önünde bulundurularak proje çizimi yapılmalıdır.
Doğru bir sulama projesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

Verimli bir üretim için su kaynaklarını çok dikkatli kullanmak gerekir. Dolaysı ile sulama projelerinde dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Kazançlı bir sulama projesi için:

  • Toprağı ve suyu analize gönderin.
  • Üretimi yapılan ürünün ilgili mahaldeki su talebini analiz edin.
  • Arazi eğiminin sulama projesine olan etkisini analiz edin.
  • Su kaynağı ile arazi arasındaki mesafeyi analiz edin.

Tüm aşamalardan sonra sulama projelerinizi hazırlama aşamasına geçin.  

Sulama desteklerinden nasıl faydalanabilirim?

Sulama projeleri için devlet tarafından destek verilmektedir. Belirlenen şartlara ve taahhütlere uyulması halinde üretim yapılacak arazide kurulacak olan sulama sistemi giderleri için hibe alınabilir.

Tarımsal sulama desteklemelerine başvuru şartları nelerdir?
  • Başvuruyu zamanında yapmak.
  • Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı halde olmak.
  • Kırsal Kalkınma Programı kapsamında olmak.
  • Destek veya hibe için yerleşim yeri şartına uymak.
Sulama projeleri için danışmanlık hizmeti alınmalı mıdır?

Danışmanlar kendi alanlarında uzman nitelikli kişilerdir. Tıpkı diğer sektörlerde olduğu gibi tarım ve tarımsal sulama alanında uzman birinden destek almak hem toprağın verimini artırır hem de sizin maliyetinizi düşürür. Ek olarak, danışmanlar sulama projelerinin hazırlık aşamasında sizlere yön verir.

Sulama projesi danışmanı seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Danışmanınız hibe ve destekler noktasında sizi yönlendirmeli ve bunlardan faydalanmanızı sağlamalıdır. Yapacağı hamleler ile maliyetinizi düşürebilmeli ve üretime geçiş sürecini kısaltmalıdır. Sulama sistemlerindeki yeni teknik gelişmeleri size aktarmalıdır. Çözümcü olmalı ve planlı uygulamalar yapmalıdır. Proje çizimi ve başvuru süreçlerinde size yeterli desteği vermelidir.

Sulama projesi danışmanlığı neden önemlidir?

Sulama projesi danışmanlığı tek değil birkaç yönden çiftçilerimize fayda sağlayan bir yapıdır. Sulama projesi danışmanınız sayesinde hibe ve desteklerden daha erken haberiniz olabilir, aynı işi yapan diğer kişilerin tecrübelerini öğrenebilir ve sulama sisteminizi çok daha makul bir fiyata kurabilirsiniz. Toker Mühendislik ve Yatırım Danışmanlığı bundan önce her noktada olduğu gibi sulama projelerinde de sizler için danışmanlık birimi oluşturmuştur.

REFERANSLAR

Tüm Referansları incele